• „Amint lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van.”

    "A Földről az égbe emelkedik, aztán ismét a Földre leszáll, a felső és az alsó erőket magába szívja. Az uralmat az egész világ fölött így nyered el.”

    Hermész Triszmegisztosz: Tabula Smaragdina

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bika
A nap a Bika jegyben
15 fok
Bika
Hold a Bika jegyben
22 fok
Újhold
Újhold
0 napos
Asztro Blog Gyerekek a közösségben
Tartalomjegyzék
Gyerekek a közösségben
Közösségben a gyermek 2
Minden oldal

Kos: "Én csak azért verekedtem, mert....."

A kis Kos gyermek úgy tekint a világra, mintha annak minden helyszíne egy mesebeli csatamező lenne. Persze nem véres, valódi, hanem mesebeli. A helyszínhez illően pedig szinte állandóan sárkányokat, megmentendőket, új kihívásokat kell keresnie, és persze mindehhez a követőket, vagy éppen az ellenségeket, akik ellen harcolhat.

 

Ő a kis felfedező, aki merészségével, bátorságával és nyíltságával azonnal egy kis csapat élén találja magát. Legfontosabb számára az igazság és az őszinteség, amiért még verekedni is képes. Az ereje általában meg is van hozzá. Szeret mindent kipróbálni, de hamar el is unja a dolgokat. Ha unalmas és egyhangú a közösségi élet, biztos, hogy felpezsdíti valamivel. Mozgékony, tele van energiával, így inkább a mozgásos foglalkozások kötik le, az egyhelyben ülést nehezen viseli. Kifejezetten nekik találták ki a sportos különórákat. A versenysport is kihívás lehet, ha folyamatosan sikerélménye van benne. A versenyszellem amúgy is végig kíséri életét.

Kos típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Kosra, illetve amilyen a kis Kos szeretne lenni

Minden olyan mese minta számára, ami lovagokról, harcosokról szól. A lovag, aki elindul megmenteni, kiszabadítani a királykisasszonyt a hatalmas és rettenetes sárkány karmai közül. Útján könnyedén győz le számos ellenséget és végül elnyeri méltó jutalmát, amit aztán lovagiasan át is enged nyomban valakinek, hiszen van még jó pár megmentendő királylány a környéken. Olvass neki Vitézes meséket, ilyen pl. A csudakard vagy a Vitéz Szabó legény.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?

Legfontosabb a sok mozgás, az energia és az esetleges feszültségek levezetése. Ami a szívén, az azonnal a száján is van, így hamar puffog, durrog, ha nem tetszik neki valami. Szinte azonnal a belső impulzusait követi, ezért jó, ha megtanulja, hogyan fogja vissza magát. A meséken keresztül vagy beszélgetések alkalmával megtanulja, hogy a célhoz vezető út nem mindig könnyű, szükséges a kitartás és a türelem is. Fontos még a következetesség, a határok pontos meghúzása és persze betartatása.  És egy fontos tipp: találjátok meg együtt a kihívást minden napban!

  1. A közösséghez való viszonyulás: szereti a közösséget, ha megtalálja a kihívást benne, ha kielégítik az átlagosnál nagyobb mozgásigényét, és ha sikereket érhet el bármilyen téren ott.
  2. Befogadóak-e: nyitott minden újra, sőt állandóan új felfedeznivalóra van szüksége.
  3. Könnyen befogadják őket: mivel nyitott, őt is könnyen befogadják. Mozgékonyságát és vezetői ambícióit nem mindenki viseli jól, de a lustábbakat mozgásra bírhatja.
  4. Könnyebb beszokás, barátkozás motiválása: közös mozgalmas, sportos programok a társakkal segíthet a barátkozásban. A beszokás könnyen megy, talán csak akkor ellenkezik, ha nem önszántából megy, így a legjobb érdekessé tenni az új helyet minden szempontból, ahol minden nap új dolgokkal, szuper eseményekkel, programokkal találkozhat.
  5. Mi módon lehet motiválni az új ismeretek elsajátítását: mivel mindenképpen és mindenben győzni akar, a siker és győzelem reménye motiválhatja. Nála fontos, hogy eleget mozogjon, csak úgy tud odafigyelni, ha felesleges energiáit levezetheti, ha mindig van újabb és újabb cél.

 

Bika: "Ugye lesz repeta? És még egy mese?"

A kis Bika gyermek nyugodt, kényelmes, kissé lassú és olykor csökönyös, mint egy kiscsacsi. Szereti az állandóságot, a megszokottat, de legfőképpen a kényelmet, a nyugalmat és a biztonságot. Tehát megszokott közegéből nehezen mozdítható ki, de ha megszereti az új helyet, szívesen marad ott. Ehhez azonban időre van szüksége. Ha beszokott nyugis, türelmes, nem keveredik veszélyes helyzetekbe, eljátszik akár még magában is, a feladatokat (ha néha nehezen vagy lassan is, de) jól megoldja, tehát szeretni fogják. Sokszor akar kisajátítani a közösségben is embereket, a társak közül valakit, aki közel áll hozzá, vagy az óvó nénit, a tanító nénit és persze különféle tárgyakat, játékokat. Dolgaira vigyáz, nem szeret másoknak adni, hiszen úgy gondolja, minden az övé. Ebből adódhatnak konfliktusai is. Nehéz a sodrából kihozni, de ha betelik a pohár, tőle nem megszokott módon, hirtelen – váratlan rendezi le a dolgot és oldja meg véglegesen a problémát, vagyis képes erejét kihasználva akár még verekedni is. Szép hangja van, ezért énekkarban lehetnek sikerélményei, de a kézügyessége is nagyon jó. A kulcsmondat nála: szép lassan, komótosan, hisz minden ráér! Az „az a tiéd, amit megeszel” mondást, egy életre megjegyzi (még, ha csak egyszer hallotta is azt).

Bika típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Bikára, illetve amilyen a kis Bika szeretne lenni

Minden olyan mesét szeret, amiben erő van, ahol a hősnek súlya van. Ilyen mese fiúknak például a Fanyűvő, Vasgyúró, Hegyhengergető, amit szinte minden Bika érintettségű fiú (persze, ha ismeri) magával visz felnőtt korára. Lányok a Hamipipőke mellett az olyan meséket szeretik, amikben ragyogó szépségű és nem mellesleg gazdag királykisasszony a főszereplő, aki semmiben nem szenved hiányt. Aki mindent megkap, amit szeretne és boldogan, nagy nyugalomban él, míg világ a világ.

Tipikus Bika figura Micimackó, akinek központi gondolata a méz, hiszen az egész napja a méz utáni vágyról, annak kereséséről és bármi áron való megszerzéséről szól.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?

Reggel fontos lesz a finom reggeli, ami az egész napját meghatározza. Legyen kényelmes a ruhája, ne szorítsa. Hagyj időt neki mindenre, akár előbb is beérhettek az oviba vagy az iskolába, hogy legyen ideje ráhangolódni a helyre és a többiekre. Ez lehet, hogy csak kezdetben lesz fontos. Érdemes vele beszélgetni az adás erkölcsi, érzelmi előnyeiről. A végső és akár erőszakos megoldásai miatt pedig nem árt fejleszteni konfliktusmegoldó képességét, hiszen ésszel, értelemmel is megoldhatja a nehéz helyzeteket.

 

Ikrek: "Írassatok másik csoportba, ezt már unom!"

Alapban, az elnevezéséhez hűen olyan, mintha egyszerre két gyerek lakozna benne, két gyerek energiájával és figyelmével bír. Ebből következik az is, hogy a kettő valahogy mindig benne, vele vagy körülötte van. Kell neki a két szülő, a válás nagyon megviseli. A testvér is alap, ha nem kapja meg, a kapcsolataiban fogja folyton-folyvást keresni. Egyszerre több dologra is tud figyelni, így vigyázni kell arra, mikor mit mondanak körülötte, mert akkor is hallja, ha látszólag hallótávon kívül van. És, hát, ha hall valami érdekeset, azt hamar úgy érzi tovább is kell adnia. Ez lehet jó is, meg rossz is. A jó oldala az, hogy a szülő szinte mindent tudni fog a közösségben történtekről, viszont a közösségben is kifecsegheti az otthoni dolgokat. Kíváncsi mindenre, ugyanolyan fontos neki az információ megszerzése, mint a továbbadása. Nagyon okos, gyorsan tanul, vág az esze. Mozgásigénye nagy, néha olyan, mint akit reggel felhúztak és még este sem járt le. Állandóan tesz-vesz, izeg-mozog, térül-fordul, jön-megy és ugra-bugrál, e mellett pedig cseng-bong, etye-petye, licsi-locsi. Nem könnyű követni, de érdemes vele felvenni a ritmust. Elpakolni, rendet rakni sem szeret, de olyan rafinált, hogy képes kidumálni miért nincs rend és észrevétlen bevon bárkit a rendrakásba. Szóval, az előbbiek ellenére is imádnivaló!

Ikrek típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Ikrekre, illetve amilyen a kis Ikrek szeretne lenni

A Merkúr princípiumok a mesében a kis manók, a törpék és más parányi lények, az apró tündérek és a kedves kis állatok. Fontos számára, hogy ezek a kicsi lények legyenek okosak, furfangosak, járjanak túl mindenki eszén és így győzzenek le mindenkit. Közben pedig az is fontos, hogy lassan, de biztosan nőjenek meg, váljanak naggyá testben és lélekben egyaránt. Kedvenc meséje lehet minden tanulságával Pinokkió, valamint A vitéz szabócska Grimmtől és a Többet ésszel, mint erővel! című mesék. A mesék jól felhasználhatók arra, hogy megértse a hazugság, csalás negatív dolog, nem ér el vele sokat. Értelmével, éles eszével viszont mindenre képes lehet!

Az Ikrek tulajdonságokat hordozza a Micimackóból Nyuszi. Ő folyton intézkedik, nyüzsög, tesz-vesz, rohan, közben kicsit fontoskodik, és persze valójában senkire sem hallgat.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?

Beszélgess vele sokat már a közösségbe kerülés előtt. Mesélhetsz neki saját közösségi élményeidről, amik persze nagyon érdekesek, tanulságosak és előrevetítik azt, hogy neki is milyen remek társasága lesz ott és mennyi új élményben lesz része. A koncentrálást és kitartást erősíteni kell benne, de segíteni kell neki a döntések meghozatalában is (például választások elé állítani és megerősíteni abban, hogy jól döntött). Nem vitás, hogy ehhez sok türelem kell, de megéri. Mivel szereti a változatosságot, minden érdekli és sok az energiája, érdemes mindenféle őt érdeklő különfoglalkozásra elvinni (de ne csodálkozz azon, ha ez időnként, mint az érdeklődési köre is, változik majd). Az iskolai színjátszó körben tutira ott a helye! Fontos, hogy sokat legyen szabad levegőn ez szó szerint felszabadítja, hisz elemében tud a legjobban töltődni. És egyébként, történjen bármi, mindig az értelméhez kell szólni.

 

Rák: "Ki játszik papást, mamást?"

A kis Rák érzékeny, visszahúzódó, csendes, fantáziadús és nagyon alkalmazkodó kisgyermek. Annyira érzékeny lehet, hogy sokszor azt hiszik, kényeskedik, és gyakran el is kényeztetik. Mivel múltba kötött energia, nagyon ragaszkodó, jó a memóriája, így nagyon könnyen tanul, jegyzi meg a verset, a leckét, memóriajátékokban pedig gyakorta verhetetlen. Az oviban jól eszik, jól alszik, kimarad a verekedésekből. Az iskolában jól tanul, készséges és gondoskodik a gyengébbekről, szárnya alá veszi az elesetteket. Tehát mindenhol szeretni fogják. Csupán lassúsága okozhat némi problémát, ha pedig sürgetik, biztos, hogy még inkább lelassul. Ha azt hiszi, neheztelnek rá, vagy azt érzi, nem szeretik, esetleg elkap egy sértő megjegyzést, gúnyos mosolyt vagy egy ferde pillantást akár napokig is szomorú lehet és maradandó megbántottság lehet belőle. Érzelmi radarjai ugyanis állandó készenlétben veszik a fogható és láthatatlan jeleket a környezetből. Mivel az érzelmek érdeklik a legjobban, azzal is lehet rá hatni leginkább. A „szomorú leszek, ha ezt csinálod” bűvös hatással bír nála. Mindenhol keresi a biztonságot, hisz a legfontosabb számára a biztonságos, nyugodt, meleg légkör. Érzelmei, kedélyállapota is hullámzó, de ezt inkább családja, szerettei körében éli meg, adja ki magából.

Rák típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Bikára, illetve amilyen a kis Bika szeretne lenni

Malacka igazi Rák karakter. Tapintatos, félénk, sokszor megrémül. Megértő, erősen kötődik a családjához, érzékeny, érzelmes és tapintatos. A kis Rák gyermek kedvence lesz, Shrek mellett. Kedvencei lehetnek még a Mátyás királyról szóló mesék, vagy a régi történetek, mondák, regék. Jól tud azonosulni mindenféle leány alakkal a mesékben, így a királylánnyal és a szegény, de okos leánnyal is. Tipikus Rák történet Holle anyó meséje.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?

Fontos neki a családias légkör minden közösségben. Ha szeretik, érzi az elfogadást, akkor jól fogja magát érezni és teljesíteni is fog. Nehezen viseli azonban érzelmei hullámzását, nem is tudja mire vélni sokszor azt, hogy hol így érez, hol pedig egész másképpen. Azt meg pláne nem tudja, hogyan kezelje erős pozitív vagy akár negatív érzelmeit. Ebben vár segítséget, főleg a szüleitől. Jó, ha tudja, hogy ez természetes, nem kell megijednie, lelki egyensúlya pedig úgy lesz meg, ha egyikbe sem ragad bele sokáig. Kell neki a reggeli otthon, mert jobban indul a napja, ha az megvan. Az érzelmeken átlát, így ha egy felnőtt hazudik neki, akkor hiteltelenné válik számára. Mivel fontos neki a múlt, érdemes megláttatni vele a jövő csodás és végeláthatatlan lehetőségeit. Arra azonban vigyázni kell, hogy ezek maradjanak meg az álom, az ábrándozás szintjén, hiszen hajlamos álmodozni cselekvés helyett.

 

Oroszlán: "Úgyis az én autóm a legdrágább, és az én ruhám a legszebb!"

A kis Oroszlán már puszta megjelenésével tekintélyt parancsol kicsiben és nagyban egyaránt. Megszokta, hogy csodálják, hogy mindig ő van középen, a láthatatlan reflektorfényben. Mindig és mindenhol kell neki (még felnőtt korában is) a természetes önmegmutatási közeg, amit nagyon jól ki lehet használni például az ünnepi szereplések alkalmával. És hát véletlen, vagy nem, de valahogy mindig ő kapja a király vagy a királylány szerepét. Neki ez is természetes, magától értetődő. Minden megnyilvánulása fensőbbségét jelzi, amit ezekben a szerepekben direktben is megmutathat. Mivel képzelt kis birodalma a közösségbe kerüléskor nagymértékben tágul, ezzel együtt nő híveinek, hódolóinak, követőinek száma is. Sajnos azonban konkurencia mindenhol akad, így lesznek olyanok, akik nem hódolnak be neki. Épp ezért olykor meg kell, hogy mutassa erejét, ha esetleg valaki meg merészeli kérdőjelezni természet adta hatalmát. Viszont nagylelkű, nagyvonalú, adakozó, ha érzi az elfogadást és a tiszteletet. A szereplés mellett szereti megmutatni azt is, hogy mije van, pláne ha az értékes (mert azt hiszi, hogy azok az ő értékeit növelik). Kicsit lusta, de megfelelő motivációval szinte bármire rávehető (sportra például, de ott is kell az állandó megerősítés és sikerélmény). Kreatív, ügyes kisgyermek, aki alkotásaival szeret dicsekedni. A dicséret pedig nála valóban létfontosságú.

Oroszlán típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Oroszlánra, illetve amilyen a kis Oroszlán szeretne lenni

Az Oroszlánkirályt biztosan szeretni fogja, de minden királyfiról szóló mese megérinti, hiszen ő maga is egy kis királyfi (vagy királylány). Főleg az való neki (válsághelyzetben még inkább), amikor a legkisebb fiú elindul és megküzdve, legyőzve, megharcolva jut el céljához, miközben felnőtté érik, megerősödik testileg, lelkileg és persze elnyeri méltó jutalmát, a királylányt a fele királysággal együtt vagy maga válik királlyá.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?

Mivel nagyon fontos számára a győzelem és a kudarcoktól, vereségtől nagyon el tud keseredni, lételeme a siker, a győzelem. Ha nincs siker, elismerés idő előtt feladhat dolgokat. Ezért nagyon sok dicséretre, bíztatásra van szüksége minden téren, a közösségben is, de főleg otthon. Azt is jó, ha megérti, hogy nem mindig neki van igaza, másnak is lehet érdekes, hasznos, építő véleménye. Épp ezért, okosságát és persze hatalmát is jelzi, ha meghallgat másokat és ad a véleményükre. Nagyon makacs lehet, amit érdemes kihasználni, hiszen kitartó, ha valami érdekli és sikerélménye van benne, ha látja a győzelem lehetőségét. Tehát fontos, hogy leginkább tisztelni és szeretni kell, de dicsérni is. amikor csak lehet. Persze ésszel, határokkal és elvárásokkal.

 

Szűz: "Ha azt akarod, egész nap csendben maradok. De az ebédet nem kérem, mert fáj a hasam!"

Csendes, alkalmazkodó kisgyermek. A közösségekben főleg a szabályok érdeklik, azokat pedig hamar követni fogja, hiszen ott is meg akar felelni. Ritkán verekedik, neki a legfontosabb a vétlenség, a tökéletesség, a tisztaság minden téren. Ő biztos, hogy megmossa a kezét, ha piszkos, a koszos ruhát pedig le kell róla venni és persze a fogmosás sem maradhat el egyetlen étkezés után sem. Nagyon okos, racionális kis emberke, de ugyanakkor érzékeny is. Ha valami rossz történik körülötte, hajlamos azt hinni, hogy az miatta történt. Nyugodt, szeretetteljes, bátorító közegre van szüksége, ahol kibontakozhat, ahol állandóan erősítheti gyenge önbizalmát. Közösségekben általában szeretik, hiszen alkalmazkodó, csendes, intelligens, jó gyerek, aki még el is pakol maga (és néha még) más után is. Válogatós, nem eszik meg akármit, valahogy mindig ösztönösen tudja mire van leginkább szüksége szervezetének és mire nem. Bizonyos ételektől kifejezetten undorodik, de másból is mértékkel fogyaszt. A mérték is egy kulcsszó nála, mint a tökéletesség, ami miatt korán előjöhet kritikus énje. Kicsit zárkózott, nehezen nyílik meg, sőt, ha faggatják, még inkább bezárul. Sokszor szöszmötöl csak úgy, magában. Az elfogadó, bátorító közeg szükséges számára mindenhol.

Szűz típusú mesehősök - akik hasonlítanak a kis Szűzre, illetve amilyen a kis Szűz szeretne lenni

Szorongásai oldásában fontos szerepet tölt be a mese, ahol végül minden logikus rendben a helyére kerül. Szereti a tündérmeséket, a varázslatot, a csodát, a szárnyas csikókat, de csak akkor, ha a valóságtól nem annyira elrugaszkodott a mese. Szívesen azonosul a mesék apró szereplőivel, mint a koboldokkal, manókkal, törpékkel, kis állatokkal, akik okosak, erősek, ügyesek, furfangosak és végül mindig győznek. Ebből tanulja meg, hogy a kicsi is nyerhet okosságával, eszével, logikus gondolkodásával, ha azt jól használja. És így erősödik önbizalma, nő önbecsülése, hiszen nagyon okos, ügyes ő is. Neki való Mátyás király meséi, Toldi hőstettei, az állatmesék és a Hamupipőke mese.

Mit tehetsz, hogy jól érezze magát a közösségben?

A kis Szűz olyan, mint egy ártatlan kis bárányka. Erősíteni kell folyamatosan az önbizalmát, sok szeretetteljes dicséretre van szüksége és sok pozitív élményre, tapasztalatra. Nyitogatni is óvatosan kell. A legfontosabb számára a rend minden téren, így legyen precízen bekészítve, bepakolva minden a kis ovis táskába vagy az iskolatáskába. A túlzott rendmánia azonban neki sem jó! Mivel sokat vacilál, segíteni kell neki a döntések meghozatalában is. Sokszor védtelen másokkal szemben, így nem árt eszközöket adni a kezébe arra az esetre, ha meg kell védenie magát. Fontos dolog a cél az életében, így már korán célokat kell közösen kitűzni, előbb rövid távúakat, majd egyre messzebbre tekintve távoliakat, közben pedig el kell hinnie, hogy valóban képes azokat megvalósítani. Jó, ha megtanulja, hogyan lazíthat és hogyan élheti meg szabadon jó kedvét, örömeit és boldogságát.