• Boldog Új Évet!

    Bizonyára mindannyiunk életében vannak nagyon fontos dátumok, sorsfordító időpontok amik eléggé meghatározóak, amikre szívesen emlékezünk és jóérzéssel töltenek el. Ilyenek a születésnapok, a különböző évfordulók (például a házassági), valamint az évkezdetek is. Ezekre valamilyen módon mindenki készül és általában ünnepel is. Érdemes ilyenkor kicsit megállni, visszanézni, emlékezni, értékelni és előre is nézni, tervezni, hiszen lezárul egy év, egy időszak. Ilyen kezdet az új év első napja is.

     

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Kos
A nap a Kos jegyben
28 fok
Kos
Hold a Kos jegyben
11 fok
Újhold
Újhold
0 napos
A Hold hatásai

Már őseink is nagyon jól ismerték a Hold hatásait, sőt mindennapi tevékenységüket is igyekeztek a Hold ciklusaihoz igazítani.

Hippokratész véleménye szerint, a Hold állása jelzi a különböző beavatkozások, operációk veszélyeit, de kihat a gyógyulás esélyeire is. Úgy vélte, hogy egy bizonyos állatövi jegyhez tartozó testrész különösen érzékeny, ha éppen a Hold tartózkodik az adott jegyben. Épp ezért e testrészeket ezen időszakban (ez két-három napot jelent egy holdciklus alatt) operálni nem tanácsos, mert sokkal nagyobb a komplikációk veszélye, mint máskor.

Régen a füvesasszonyok a gyógynövényeket csak arra alkalmas időpontokban gyűjtötték, mivel azt tapasztalták, így a legjobb a hatásuk. Ugyanezt teszi ma az antropozófus orvoslás is, mert megállapításuk szerint a megfelelő időben történő gyógynövényszedéssel fokozható a hatékonyság.

A '70-es évek végén egy amerikai pszichiáter, dr. Arnold Lieber a Hold hatásáról írt könyvében leírja, hogy telihold idején megváltozik az emberek elektrolit- és hormonháztartása, aminek magatartásbeli következményei lehetnek. A gyerekek különösen érzékenyen reagálnak erre az időszakra.

A távol-keleti gyógyítás szintén figyelembe veszi a Hold állását, a holdfázisokat. Szerintük a Hold a pillanat minőségét jelzi, megmutatja, hogy mibe érdemes éppen belekezdeni, mi az, ami jól fog sikerülni, és mi az, amit inkább későbbre kell halasztani, mert harmóniában van a nagy egésszel.

Két New York-i fizikus, Daniel Greenberger és Albert Oberbauser úgy találta, hogy a gravitáció kis mértékű ingadozása is változásokhoz vezet az élő sejteket felépítő molekulák neutronjaiban. A tudomány a Hold ügyében még vizsgálódik, de mindenképpen érdemes szemügyre venni éjszakánként, és hinni az évszázados tapasztalatoknak, amelyeket mai megfigyelések is megerősítenek.

A Hold Föld körüli keringése közben, amely huszonnyolc napig tart, a Naphoz és a Földhöz viszonyított helyzete szerint négy fázison megy keresztül. Ezeket a köznyelv is ismeri, és használja, de már elfelejtettük, hogy mi a jelentőségük, és egyik vagy másik milyen hatással van életünkre. Ez a négy fázis az újhold, a növekvő hold, holdtölte és fogyó hold.

Újholdkor (a Hold szinte csak sötét korongként látható) a természetben, így az emberben is erősödnek az energiák, ezért alkalmas méregtelenítésre vagy rossz szokások leküzdésére, régi tervek megvalósítására, életmódváltásra (nyomós ok nélkül nem fog menni!). A stressz Újhold idején hatványozottabban megvisel bennünket, hiszen ellentétes a megújuláshoz szükséges nyugalommal  ilyenkor ugyanis a legjobb, ha lehetőségünk van némi relaxációra, csendes, elvonult, nyugalmas pihenésre. Újholdkor az emberi tudat is kitágul.

A (következő két hét) növekvő hold jegye a felvétellel és a növekedéssel van kapcsolatban. Ilyenkor nem érdemes fogyókúrába kezdeni, mert szervezetünk inkább az erősítésre, a felvételre válik fogékonnyá, de az öngyógyító erők ilyenkor erősek. Sajnos könnyebben hízunk, mert testünk ilyenkor a felhalmozásra koncentrál. Érdemes még inkább figyelni a fontos tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bevitelére. Hatékonyabban tud raktározni a szervezet, sőt, még gyógyszerek hatásfoka is megemelkedik. Nemcsak a tápanyagokat, a méreganyagokat (alkohol, nikotin, koffein) is jobban elraktározza a szervezet. Minden, amit növő Hold idején testünk erősítéséért teszünk, jóval hatékonyabb, mint ha ugyanezt más holdfázisra időzítenénk. Pihenés fontos ezen állásnál.

Növő holdnál és teliholdnál több gyermek születik.

A holdtöltekor érjük el a felvevőképességünk csúcsát, de szervezetünk gyakran reagál idegességgel, feszültséggel erre az időszakra. Régi népi megfigyelés szerint a sebek ilyenkor erősebben és hosszabban véreznek és még a védőoltásokat is nehezebben dolgozza fel a szervezet. Nehezebben tudunk aludni is. Érzelmileg érzékenyebben reagálunk apróságokra. Megnő a balesetek száma, testileg-lelkileg sérülékenyebbek vagyunk.

A böjtre a telihold időszaka is kiváló, hiszen a víz nehezebben gyülemlik fel a szervezetben. Minden lelassul, így a böjt tehermentesítő hatása ilyenkor rendkívül jó. Jó tudnunk azt is, hogy a teliholdkor gyűjtött és fogyasztott gyógynövények a leghatékonyabbak! Erőteljes ösztönző és izgató érzéseket tapasztalhatunk.

A fogyó holdkor a szervezet csúcsformában van, nagy testi és szellemi teljesítményre képes. Jobban fogyunk, tehát érdemes a fogyókúrát e napon elkezdeni. A Fogyó Hold (C alakú sarló) a terhektől való megszabadulás, a tisztulás, az elengedés időszaka. A méregtelenítés, a tisztító kezelések, a lomtalanítás időszaka ez.

A betegségek könnyebben gyógyulnak, és az operációk sikeressége is növekszik. Ezen időszakban nő az érzékenység, és az álmodozásra való hajlam is.