• Boldog Új Évet!

    Bizonyára mindannyiunk életében vannak nagyon fontos dátumok, sorsfordító időpontok amik eléggé meghatározóak, amikre szívesen emlékezünk és jóérzéssel töltenek el. Ilyenek a születésnapok, a különböző évfordulók (például a házassági), valamint az évkezdetek is. Ezekre valamilyen módon mindenki készül és általában ünnepel is. Érdemes ilyenkor kicsit megállni, visszanézni, emlékezni, értékelni és előre is nézni, tervezni, hiszen lezárul egy év, egy időszak. Ilyen kezdet az új év első napja is.

     

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Oroszlán
A nap a Oroszlán jegyben
21 fok
Ikrek
Hold a Ikrek jegyben
10 fok
Fogyó hold (Crescent)
Fogyó hold (Crescent)
24 napos
Asztro Blog Ismerd meg Rák típusú gyermeked!

A Skorpió gyermekekről szóló írásom után a Rák (06.22. – 07. 22.) szülöttek, illetve Rák típusú gyermekek következnek, szokásomhoz híven kicsit Skorpiósan leírva őket.
Előbb azonban néhány szó, úgy általában, az értelmezésről.

Az asztrológiában a gyermeki létet leginkább a Hold helyzete befolyásolja, mutatja, de a reakciókban, viselkedésben már ekkor felismerhetőek az aszcendens, valamint a Merkúr hatásai is. Tehát egy babánál, vagy nagyobb gyermeknél (és felnőttnél!) nem elegendő csupán a Napjegyet ismerni. Mind e mellett, a születés napja által meghatározott jellemvonások egy része már elég kis korban kezd kibontakozni, megmutatkozni. Ezek alapján, a Rák gyermek nevelésénél leírtak, nem csupán a Rák Napjegy szülötteire lehetnek érvényesek. Épp ezért érdemes gyermeked horoszkópját asztrológussal megnézetni, kielemeztetni. A Hold
A Rák jegy uralkodó bolygója a Hold, ami a tipikus jin, a mélység, titokzatosság, befogadás és gondoskodás energiája. Az éjszaka és az anya megtestesítője, így a mély érzelmek és érzések hordozója. A legerősebb érzelmi töltéssel, jelentéstartalommal bíró bolygó. A lélek és az ösztönök jelképe, hordozója, közvetítője. Mutatja, hogy mennyire fantáziadús valaki, de a spontán reakciókat, hangulatokat, hangulatváltozásokra való képességet is. A gyermekek (bármilyen jegyhez tartozzanak) gyakorta élik a Hold energiát mindennapjaikban. A Holdhoz az előbbieken kívül a ciklusos működések (ilyen például a nők havi ciklusa) is köthetőek.

Én nem bántok senkit, de te se bánts engem! Az én világom a családom!

Ezek a jelmondatok a kicsi Rák életfilozófiáját mutatják.  Már egészen kicsi korában azt érzi, hogy a család és az ott meglévő összetartás, intimitás, szeretet, mint bástya védi meg, és ad erőt neki a mindennapokban. Mivel azonban e téren biztosra akar menni, képes saját magát is megvédeni, mégpedig érzékeny lelke köré épített páncél formájában, ami csak a szülőn (vagyis rajtad) múlik, hogy milyen lesz. Ez a páncél lehet tüskés, vastag, amivel sokakat megbánt és a tiszta érzelmeket sem engedi be, vagy lehet nagyon vékony, ami mindent beenged, és lehet könnyen nyitható, zárható, kellően kemény, ami a kedvességet, szeretetet beengedi, a rossz dolgokat viszont nem.

Az én házam, az én váram!

Az otthona a vára, de ő maga is az otthon, a fészek más (kicsi korban a játék baba, majd az ovis, iskolás barátok) számára. Ebből kifolyólag nem, vagy nehezen válik meg minden szeretett tárgytól, személytől, a játékaitól, a könyveitől. Az is nagyon megviseli, ha egy családtag, vagy a szeretett személy megy el a családból. Számára a világ a család, amelynek szerencsés esetben ő van a közepén. A szeretet a legfontosabb a számára és a meleg, gondoskodó, nyugalmas légkör. Mivel ennyire családcentrikus, nem szereti, ha idegen vigyáz rá, azzal óvatosan kell megismertetni, de ha a szívébe zárta az illetőt, nem lesz gond.
Fontos, hogy a szobájában legyen egy kis kuckó, ahová behúzódhat. Birodalmát pedig tiszteletben kell tartani mindenkinek!

A múlt, emlékek, nosztalgia és a ragaszkodás
Mivel múltba kötött energia, szeret nosztalgiázni, és sokszor nagyon kötődik a múlthoz, az otthonhoz, a családhoz, a szüleihez. A családtagok által készített tárgyakat a rajongásig szereti, azokhoz, mint ereklyékhez ragaszkodik. Az emlékezés miatt jó tanuló lesz, könnyen megjegyez mindent, memória játékban verhetetlen.

Érzékenység – és a „páncél növesztése”
A Rák jegy eleme a víz. A „vizes” jegyekre alapvetően az érzékenység jellemző, a Rák pedig, mint a Skorpió, hiperérzékeny. Érzékenysége folytán ő is gyanakvó, óvatos és zárkózott. Épp e miatt érzelmi radarja nagyon érzékeny, a veszekedést, rossz hangulatot rögtön megérzi, és kisbabként azonnal sírni kezd, nagyobb korában pedig azt hiszi, hogy a probléma okozója ő maga, és ezért bizony sérülhet a lelke, ami egy törékeny üveggömb. A közöny, vagy egy ferde pillantás miatt is napokig szomorú lehet, maradandó megbántottság lehet belőle. Ha úgy érzi, neheztelnek rá, rögtön sírva fakad, mert azt hiszi, nem szeretik. A válás és a kényszerűségből együtt maradás is megviseli. Téves következtetése lehet ez esetben is, hogy ő a hibás.

Érzelmek hullámzása
A hangulata gyakran változik, aminek oka nagyfokú érzékenysége, amit a Hold folyton változó energetikai minősége gerjeszt kis lelkében. Kedélyállapota hullámzó, bömböl, majd nevet. Ez a szülőket is meglepheti, úgy érzik, nem ismerik és nem is tudják kiismerni gyermeküket. Az unatkozást is hisztivel jelezheti, aminek megfejtése babakorban szintén nehéz feladat a szülők részéről.

A világ és a Rák

A világ felfedezésében lassú, óvatos, hiszen nagyon félős. Mivel könnyen átveszi a másik érzelmeit, hangulatát, a szerint is cselekszik, működik, a mellett, hogy a saját maga indulatai, érzelmei is el tudják ragadni. Többnyire csendes, zárkózott, befelé forduló. Nagyon béketűrő, sokszor van csendben, elhallgat problémákat, és a fájdalmat is magába zárja. Egy–egy dolog megoldására 30-40 évet is képes várni.

Enni és aludni!
A családon kívül, a két legfontosabb dolog a Rák életében az evés és a pihenés, az alvás. Az étvágya általában nagyon jó, lassan és élvezettel eszik, szinte mindent. Mivel érzékeny területe a gyomor, a hasa gyakran fájhat. Fontos számára a nyugodt, békés pihenés, amikor jó, ha senki és semmi nem zavarja.

Bolyongás a fantázia világában
Fantáziája élénk, dús és határtalan. Mivel éjszaka is mindenfélét láthat dús képzeletvilága által, éjjel félhet, amin egy kis éjjeli lámpa segíthet. A meséket jól el tudja képzelni, így vigyázni kell azzal, hogy milyen meséket hall, és azokat hogyan gondolja tovább.

Közösség és a Rák gyermek
A gyermekközösségekhez szépen lassan kell hozzászoktatni a kis Rák csemetét, és nagyon lassan eltávolodni tőle, hogy érezze, ott is szeretik és vigyáznak rá. Az oviban általában szeretik, mert gondoskodó, szereti a kisebbeket, a verseket hamar megtanulja, kimarad a verekedésekből, jól eszik, és délután szívesen alszik. Ez így együtt az óvónők álma. Mivel természete anyáskodó, gondoskodó, a közösségben maga köré gyűjti azokat, akik függnek tőle, ezzel saját kiszolgáltatottság érzetét enyhíti. Nagyobb korában kortársainál jobban kedveli a magányt.

Ünnepek
Minden ünnepet szeret, hiszen az ünnepek egy része emlékezés, megemlékezés, a másik része pedig izgalmas, közös várakozás, és együttlét. A Karácsony igazi varázslat a számára, elbűvöli a közös készülődés, az együttlét.  Ilyenkor együtt van a család és még enni is lehet, ami így együtt maga a mennyország számára, hiszen együtt van mindaz, ami olyan fontos neki. Mesélj neki a régi ünnepeitekről, az emlékeidről, a család jelen nem lévő tagjairól, és mindenről, amihez érzelmek kötnek. Meglátod, hálás hallgatóságra találsz gyermekedben!

Játékjavaslatok
A Rák típusú kisbabának az új játékot mindig óvatosan kell odaadni, hiszen annyira félénk, hogy akár meg is ijedhet egy új tárgytól. Később játékai képzelt mesebirodalmának a részei lesznek, hiszen babáját akár órákig képes fésülni, etetni, öltöztetni. Fiúként is az erőszakmentes játékokat szereti. Vágyik arra, hogy másokról gondoskodjon, így jó, ha van egy olyan játszótársa, aki szereti a „gondoskodós”, vagy „papás-mamás” játékokat. Kedveli a társasjátékokat, a memória játékokat is, hiszen ilyenkor a családtagokkal lehet együtt, és jó memóriájával is tündökölhet.

Sport
A kis Ráknak a víz a kedvenc közege. Már kicsi korában bármilyen baj esetén nyugtató hatású a meleg fürdő. Érdemes babaúszásra vinni, majd valamilyen vízi sporttal megismertetni. Ahhoz, hogy mozgásra bírd, fontos a család szerepe, példamutatása, sok esetben noszogatása. A durva sportokat nem szereti, viszont nagy a kitartása, az önmaga megmutatásának vágya, így akár élsportoló is lehet belőle. Persze ehhez meg találni a számára ideális, kellőképpen vonzó lehetőséget, ahol azt érzi, szeretik, elfogadják, kellőképpen inspirálják. A táncot (főleg a néptáncot) is meg lehet neki mutatni, hiszen a tánc ritmusában benne van az ösztönösség, a Hold minőség. Mindezek ellenére a Rák kicsit lusta, nehezen mozdítható, inkább eszik és alszik, álmodozik – akár arról, hogy egyszer neki is Olimpiai aranyérme lesz.

Néhány nevelési tanács
Kisbabaként nyűgös lehet, ha sok a zaj, az újdonság a napi rutinban. Gyermekközösségben, a strandon, vagy játszótéren a sok gyereket, a nagy zsivajt nem bírja, ezért óvatosan, lassan szoktasd hozzá a gyermekekhez. A nagyfokú érzékenysége miatt pedig kényeskedőnek tűnhet, és nagyon el is lehet kényeztetni. Érzelmei hullámoznak, a te dolgod megtanítani arra, hogy ez természetes, hiszen lelki egyensúlya úgy lesz meg, ha megérti, hogy egyikben sem kell beleragadnia véglegesen.
Mivel minden lelki eseményt mélyen átél, ezért komolyan kell venni, meg kell vigasztalni, de közben észnél is kell lenni. Okosan kell őt óvni, egészséges, kiegyensúlyozott arányban. A trükköknek, érzelmi zsarolásnak nem kell mindig bedőlni, hiszen a jó eszű, ravasz Rák gyerek ráérezhet az elesettség szerepének előnyeire. Nem tudja elviselni, ha valaki körülötte rossz hangulatban van, ezért hatni rá úgy lehet, ha ecseteled neki, hogy ha „ezt teszed, elszomorítod a mamát”. Jó, ha elmondod neki az érzelmeidet, mivel ha elrejted azokat, úgyis átlát rajta, és hiteltelenné válsz előtte. Ha hisztizik, főleg a nyugodt, csendes beszéd nyugtatja meg. E téren meg kell találni azt az egyensúlyt, ami arra neveli, hogy a hiszti nem jön be, csak a valódi szükség. Túlvédett gyerekké válhat. A szülőnek meg kell találni, húzni azt a határt, ami a jogos kívánságok és a kierőszakolni akart, de már káros luxus között van. Jó, ha figyeled a rajzait, beszélgettek azokról, hiszen ezekben rejtett szorongásai bukkanhatnak elő. Nagyon fontos részedről a bizalmi kapcsolat kialakítása, a sok beszélgetés.
A házimunkába jó, ha még kicsi korában bevonod és bátorítod is, különben elmegy a kedve az egésztől.

Rák (és a Hold) a mesék világában
Micimackó Malackája igazi Rák karakter. Tapintatos, félénk, sokszor megrémül. Megértő, és erősen kötődik a családjához, érzékeny és érzelmes, tapintatos. A kis Rák gyermek kedvence lesz, Shrek mellett. A kis Rák nem bírja a dirr-durr, piff-puff rajzfilmeket, a Tom és Jerryt. Ezek túl agresszívek gyenge, érzékeny lelkének. Neki inkább a békés, nyugalmat árasztó mesék tetszenek. Szívesen hallgatja a családi történeteket, anekdotákat. Óvodás korban egyik kedvence lehet Mátyás király, valamint a régi történetek, mondák. Szívesen hallgat több estén át tartó, hosszú meséket is. Amit hall, el tudja képzelni, hiszen belső moziterme vásznán élénk, színes képekben látja azonnal az eseményeket.

A mesékben az egyik legerősebb Hold energiával bíró mesefigura az anya. Az a gondoskodó anya, aki feltétlen szeretettel veszi körül gyermekét, akitől elindul, és aki mindig visszavárja, és akihez vissza is érkezik majd a gyermek, hiszen belőle merít erőt a küzdelemhez. Közben a sárkányölő kislegényből érett férfi, a királyfit váró leányból pedig érett nő lesz. Ilyen egyszerűen jut el a férfi élete másik Holdjához, a szerelméhez, úgy, hogy édesanyja továbbra is az ő Holdja marad. és így vannak jelen a mesékben ezek az ősi princípiumok is, amik a felnőtté válás analógiájaként mutatnak utat a gyermekeknek.

A mesék negatív szereplői (például a vasorrú bába, gonosz mostoha, seprűn repülő banya) megismertetik a gyermeket a világ sötét oldalával, és elrettentő példaként teszik egyértelművé, hogy milyen viselkedésformákat, megoldásokat kell elkerülnie.