• „Amint lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van.”

    "A Földről az égbe emelkedik, aztán ismét a Földre leszáll, a felső és az alsó erőket magába szívja. Az uralmat az egész világ fölött így nyered el.”

    Hermész Triszmegisztosz: Tabula Smaragdina

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bika
A nap a Bika jegyben
1 fok
Skorpió
Hold a Skorpió jegyben
10 fok
Telihold
Telihold
15 napos
Asztro Blog Asztrológia a hétköznapokban

A napokban egy helyi internetes hírportál riportere kérdezett a horoszkópokról. Azt gondoltam, talán mást is érdekel kicsit részletesebben mi a különbség a napi és a személyes, pontos helyre és időpontra készített horoszkópok között.

Kezdem is az elején. A különböző újságok (napi, heti, havilapok, magazinok), illetve weblapok napi horoszkópjaira a leginkább az a jellemző, hogy csak az úgynevezett Nap-jegyet (tehát Kos, Bika és a többi) veszik figyelembe és esetleg, jobb esetben, még az éppen aktuális bolygó állásokat.

Mindenekelőtt azonban tisztázásra szorul, hogy mi is az a horoszkóp. Minden pillanatnak megvan a maga három dimenzióban megjeleníthető képe, vagyis horoszkóp ábrája. Az adott pillanatban megszülethet egy kis ember, egy vállalkozás, egy esemény vagy akár egy nap, de egy év is. Így tulajdonképpen minden napnak megvan a maga horoszkóp ábrája, ami önmagában is sokat mesél egy asztrológus számára, de az minden esetben az egyén saját horoszkópábrájával összevetve ad az egyén számára is egyedi és csak rá vonatkozó információkat. Nyilvánvaló, hogy ezt semmilyen tömegeknek (vagyis nagyszámú olvasónak) íródott média nem tudja felvállalni.
Egy jegy általános leírásánál is pusztán a Nap-jegyről tud az asztrológus írni. Itt azt érdemes tudni, hogy senki sem jellemezhető, írható le csupán a születésnapja, vagyis Napjegye alapján. Ezer félék vagyunk és néhány percnyi, akár másodpercnyi születési idő eltérés is hatalmas külső-belső, jellembéli, pszichés és egyéb eltéréseket hoz. Ma már sokan ismerik az aszcendensüket, talán még a születéskori Hold állását is tudják, de ez is csak töredéke annak, amit egy képzett asztrológus egy ábrából képes kiolvasni.

Tehát minden napra lehet horoszkópot felállítani, de az csak adott egyén horoszkópábrájára vetítve mutathat, adhat lényeges, vagy az adott napra vonatkozó kevésbé lényeges információkat az illető számára. Tehát ily módon lehet/lehetne korrekt, tehát valóban az egyénnek szóló napi horoszkópot készíteni.
A napi előrejelzések olvasása így inkább szórakoztató, a pozitívuma az lehet, hogy jól indítja a napot, esetleg várakozással, hittel tölti meg a hétköznapokat. Mai, rohanó, elidegenedett, valódi hit nélküli világunkban egyre többünknek van szüksége valamiféle pozitív napindító gondolatra, üzenetre. Ezt adhatja meg a napi, heti horoszkóp akár neten, akár valamelyik bulvárlap asztro rovatában. Ezeket képzett asztrológusok írják, de azt gondolom átlag feletti fantáziával és némi asztrológiai ismerettel bárki képes hasonlót íni. Ehhez tudni kell a 12 jegy jellemzőit és jobb esetben figyelni az aktuális bolygó állásokat, de ezek mellett inkább az író intuíciója és fantáziája nyomnak nagyobb súlyt a latban. Én magam is írtam egy adventi időszakban az aktuális holdhatásokról, elmondhatom hát, hogy kipróbáltam és bizony érdekes kalandnak bizonyult: (http://www.eletmodpecs.hu/index.php/archivum/hirlevelek/2011december/item/50-a-hold-v%C3%A1ndorl%C3%A1sa-a-zodi%C3%A1kuson és http://www.eletmodpecs.hu/index.php/archivum/hirlevelek/2011december/item/54-a-hold-v%C3%A1ndorl%C3%A1sa-a-zodi%C3%A1kuson-%C3%A9s-hat%C3%A1sai-az-egyes-jegyekben).

A személyre szabott horoszkóp végtelen lehetőséget rejt magában, magam is ahányszor kézbe veszek egy horoszkópot, annyiszor látok meg más, új, addig fel nem fedezett jelzéseket, üzeneteket benne. Így fordulhat elő az is, hogy ahány asztrológus, annyiféle elemzés. Nem beszélve arról, hogy az asztrológiának ma már nagyon sok iránya, fajtája van (karma, humanisztikus, kérdő, védikus, kínai, stb.). A cél az egyén minél pontosabb mozgatóinak, tulajdonságainak, hajlamainak, erősségeinek, gyengeségeinek, vágyainak - és még ezt is hosszasan sorolhatnám - külső, belső jellemzőinek, érzéseinek minél pontosabb leírása. A jövőt meg lehet tanulni látni egy horoszkópban, de úgy gondolom nem érdemes és nem is kell. Amit viszont érdemes tudni, hogy többek között mire születtünk, milyenek vagyunk valójában, merre vezet az utunk, hogyan lehetünk boldogok.
A legfontosabb azonban mindebben a mély önismeretet, úgy ahogyan már a Delphoi jósda homlokzatán is áll: „ismerd meg magadat”.
Fontos viszont valóban tisztázni azt, hogy az asztrológia nem jóslás, és nem mondja meg a jövőt.  A horoszkópban egyébként tendenciákat, mozgatókat lehet látni, azt például, hogy adott időszakban milyen életterület hangosodik ki az illető életében (ilyen lehet a család, a munka, a tanulás vagy akár az önismeret vagy nehézség felvállalásának időszaka), vagy mikor érdemes beindítani, elindítani valamit, milyen időszak következik az illető életében. Ez azonban semmiképpen nem a jövő!

A kételkedőknek pedig igazuk van: nincs két egyforma Skorpió! Ez esetben ugyanis megint csak a Napjegyről beszélünk, holott egy horoszkópban és egy emberben is ezen kívül számtalan hangsúlyos, a Napjeggyel azonos fajsúlyú dolog, vagy több kisebb fajsúlyú hatás látható, érezhető, tapasztalható. Tudnunk kell, hogy mindenkiben ott van a lelke színpadán minden jegy (tehát a 12 főszereplő) csak különböző mértékben. Amit talán sokan ismerhetnek, hogy mindenkinek van aszcendense, aztán a Hold helyzete mutatja milyen az illető érzelmi élete, gyermekekhez, anyjához való viszonya, és sorolhatnám még a 12 jegyet és a 10 bolygót sorban és akkor még nem is beszéltünk az aspektusokról, vagyis a bolygók közötti kapcsolatokról, ami szintén erősen befolyásolja egy tulajdonság kibontakozását, jó vagy rossz irányba mozdulását.

S, hogy sorsunk valóban kőbe van-e vésve? Úgy gondolom, nincs kőbe vésve a sorsunk, illetve én inkább a kőbe vésettséget egy energetikai bevésődésnek nevezném, ami tulajdonképpen egyfajta élményekre való előkészítettséget jelez és nincs benne a szabad akarat és a megélési szint sem. Mindenkiből ki lehet hozni a legjobbat, ha tudja mire képes, és ha akarja is azt.
Az örök nyughatatlan képletében ott az irány, a lehetőség arra, hogy időnként hogyan pihenhet meg, törhet ki a malomkerékből. Az önbizalomhiányosnak a képletében ott az útmutatás arra nézve hogyan és milyen területen bontakozhat ki, szerezhet sikereket, ami önbizalma erősödéséhez vezet és persze ezen kívül látható az is milyen technikákkal, módszerekkel tudja növelni önbizalmát (amit lehet, hogy saját magától csak hosszas keresgélés, próbálkozás után képes megtalálni).

Szerintem a horoszkóp nem téved, de az asztrológus olykor már igen, mivel ez egy szubjektív és tapasztalati tudomány. Soha nem felejtem el, amikor egy asztrológus azt mondta nekem soha nem leszek vezető és ne akarjak tanítani, mert kommunikációs problémáim jól látszanak. Már akkor vezető voltam és tanítottam is. Ezt nevezem szubjektivitásnak és tévedésnek. Nehézségek vannak, de ha dolgozik az ember tudatosan saját magán, akkor határ a csillagos ég! Ebben is segít az asztrológia.

S, hogy tudományos-e vagy sem? Mai korunk hátulütője, hogy csak és kizárólag a tudományosan igazolt tényeket fogadja el. Különösen így van ez az asztrológiával (de említhetném családfelállítást, a testünkkel vagy a szerveinkkel való kommunikációt, a homeopátiát, a népi gyógyászat egyes ágait, nem is beszélve a spirituális, misztikus területekről). Magam is racionális ember vagyok, csak azt hiszem el, ami valamiképpen bizonyítható, hiteles, működik és hatékony. Az asztrológia több ezer éve csiszolódó, tapasztalati tudomány. Csak azt tudom javasolni mindenkinek, tegyen egy próbát, engedje meg magának, hogy belelásson annak működésébe és csak utána törjön pálcát felette. És itt megint egy fontos kérdést kell tisztázni, azt, hogy valóban nem a csillagok hatnak, hanem léteznek egyetemes hatóerők, amik áthatják a világmindenséget, köztük a bolygókat éppúgy, mint az emberi pszichét. Így a dolgok, tárgyak, jelenségek, működések között analógiás összefüggések jönnek létre, amiből immáron több ezer éve kialakult a szimbólikus, analógiás gondolkodás. Hermész Triszmegisztoszt idézve: „ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van”. Ezt ma már sokan értik, és szinte döbbenetes, hogy ez a gondolat a krisztus előtti időben született.
A tudomány előtt még számos megválaszolatlan kérdés áll. A hit ereje, a morfogenetikus mező léte, a megmagyarázhatatlan gyógyulások, a reinkarnáció, a működő megérzések megfejtése, mind előttünk álló feladat.  
Az asztrológia tekintetében is a legfontosabb, hogy mire használjuk. Ha építő önismeretre, akkor az csak jó lehet, akár tudományosnak tekintjük, akár nem az asztrológiát!

2015 nyara